Фонетичні маркери книжності в мові Пантелеймона Куліша - Кумеда, О. (Культура слова, 2021)
Пропоноване спостереження здійснено переважно на матеріалі першодруків творів Пантелеймона Куліша і є частиною цілісного дослідження мови письменника на тлі рідного йому східнополіського говору північного наріччя. У статті розглянуто окремі риси мови Куліша у світлі їхнього зв’язку з давнішою книжною традицією української літературної мови. Зокрема, з урахуванням свідчень діалектних джерел, писемних пам’яток, а також тогочасної мовно-літературної практики проаналізовано збереження *о в окремих словоформах; з’ясовано, що, попри безперечний вплив на мову П. Куліша питомого говіркового довкілля, розглянуті елементи фонетики відбивають насамперед усталений за часів автора мовно-літературний стандарт східноукраїнської редакції і водночас оприявнюють тяглість попередньої книжної традиції, опертої на північні говори; звернуто увагу на стилістичні функції фонетичних маркерів книжності в мові П. Куліша.