Комплексоутворення нітрату міді (ІІ) з полінуклеативним лігандом оксимно-гідразонового типу - Плутенко, М.О.; Лампека, Р.Д.; Фрицький, І.О. (Украинский химический журнал, 2013)
За допомогою УФ-спектрофотометричного титрування досліджено особливості комплексоутворення полінуклеативного ліганду 2-гідроксибензилідено-2-оксимінопропангідразиду (H₃SOP) з іонами міді (ІІ). Показано, що даний ліганд здатний до формування комплексних часток різного складу у кислому, нейтральному та лужному середовищах, причому співвідношення металу та ліганду в зазначених частках становить 1:1, а молекула ліганду є моно-, ди- та тридепротонованою відповідно. Крім того, при рН 7 зареєстрована частка зі співвідношенням металу та ліганду 2:1, а при рН 10 — 1:2. Синтезовано, ідентифіковано та спектрально охарактеризовано три нові координаційні сполуки, в яких H₃SOP координується до йонів міді (ІІ) в моно-, ди- та тридепротонованій формі.