Особливості комбінованого впливу пірацетаму, церебралу та верапамілу на дегенеративні процеси в мозку Drosophila melanogaster - Плахта, О.Л.; Максимів, Д.В.; Макаренко, О.М. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Вікові нейродегенеративні порушення у людини характеризуються пізнім проявом, швидким прогресуванням і часто закінчуються смертю. Лікування нейропатологій є актуальною проблемою, вирішення якої залежить від проведення модельних досліджень. Нейродегенеративні мутанти дрозофіли є адекватною моделлю для вивчення нейродегенеративних процесів у людини. Нами досліджено комбінований вплив фармакологічних препаратів та засобів: пірацетаму, церебралу та верапамілу на дегенеративні зміни у мозку Drosophila melanogaster. Виявлено, що застосування комбінації пірацетам + церебрал + верапаміл продовжує життя комах на 10-23 %, а також відтерміновує нейродегенеративні процеси у мозку мутантів до 17-20 дня життя імаго залежно від генотипу. Механізм дії даної комбінації препаратів у нейродегенеративних мутантів полягає, в основному, у зниженні концентрації внутрішньоклітинного кальцію на 20-45 % порівняно з контролем.