Кількісний аналіз цитогенетичних ефектів, індукованих мітоміцином С. Характеристика дозових залежностей - Шкарупа, В.М.; Бариляк, І.Р. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Проаналізовано залежність доза-мутагенний ефект мітоміцину С (МС) в клітинах Allium cepa L. для діапазону концентрацій 0,0005 – 1 мг/л при пролонгованій (72год) дії препарату. Залежність доза-ефект має нелінійний S-подібний характер з виходом на “плато” при дії концентрацій мутагену більших 0,2 мг/л. У діапазоні концентрацій до 0,01 мг/л спостерігали тенденцію до збільшення метафазного пулу мітотичних клітин. При дії вищих концентрацій відбувається збільшення профазного індексу. Найбільша частка клітин на стадії метафази - в точці переходу S-подібності кривої доза-ефект. Для клітин першого мітозу існує зворотня залежність відносної ефективності мутагену від величини його концентрації в перерахунку на одиницю дози для всіх досліджених концентрацій. Низька концентрація МС (0,0005 мг/л) в 76,92 раза ефективніше високої концентрації мутагену (1 мг/л) при перерахунку на одиницю дози. Апроксимація експериментальних даних поліномними функціями показала, що найбільш адекватно крива доза-ефект описується поліномом четвертого ступеня.