Європейські ідеали і пострадянський ідеалізм як чинники української трансформації - Горенко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2012)
Стаття присвячена розгляду складних процесів трансформації матеріалістичних та ідеалістичних засад пострадянської історичної свідомості. Розглядаються раціонально-матеріалістичні аспекти європейських ідеалів, їх історична функція і перспективи рецепції в українських умовах.