Температурозалежна активність гваяколпероксидази у Apx2 нокаут-мутантів арабідопсису - Пиріжок, Р.Ю.; Волков, Р.А.; Панчук, І.І. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2008)
Зміни активності гваяколпероксидази (POD) за дії теплового стресу було досліджено у рослин арабідопсису дикого типу та у двох ліній нокаут-мутантів по аскорбатпероксидазі 2 (Apx2). Після 2 годин дії помірного теплового стресу (37°C) активність POD зростала на 27-36 %; при цьому різниця між рослинами дикого типу та нокаут-мутантами була недостовірною. Жорсткий тепловий стрес спричиняв більш суттєвий ефект: після 2 годин інкубації при 44° C активність POD у двох ліній нокаут-мутантів була на 60 та 77 %, а у рослин дикого типу – лише на 16 % вище порівняно з контрольними пробами, які інкубували при кімнатній температурі. Отримані дані свідчать, що POD бере участь у відповіді на тепловий стрес і може функціонально компенсувати втрату активності APX.