Європейська історична пам’ять: зміна способів формування та умов існування - Мартинов, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2013)
У статті розглядаються особливості формування загальноєвропейської історичної пам’яті. Феномен європейської колективної пам’яті розглядається як уявний соціальний інститут. Зазначається, що європейський економічний і політичний союз недостатній для досягнення мети європейського космополітизму. Хоча Європа рясно вкрита пам’ятними місцями, немає спільного символічного європейського простору колективної пам’яті.