Гуманізм та інститути дипломатії у Франції доби раннього нового часу (ХVI-XVIII ст.) - Ціватий, В. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2014)
У статті аналізується процес формування і розвитку гуманізму та інститутів дипломатії у Франції, а також процес становлення та розвитку книгодрукування у Франції доби раннього Нового часу (XVI–XVIII ст.) як нового чинника суспільно-політичних процесів у Франції та Європі в цілому. Особливу увагу зосереджено на історичній ролі французької книги в політико-дипломатичному та інституціональному розвиткові французької державності.