Джованні Казаретто: листи про наукову експедицію до Криму й Південного Подністров'я (1836 р.) - Бацак, К. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки та знахідки, 2014)
Cтаття присвячена дослідженню маловідомої сторінки біографії італійського природодослідника Джованні Казаретто — його подорожі до Криму та Південного Подністров’я влітку 1836 р. Протягом поїздки він зібрав гербарії рослин, а також, у своїх листах, зробив короткий огляд природних ресурсів, описав деякі місцеві античні та середньовічні старожитності, відзначив наслідки діяльності імперської російської влади, політика якої в Криму спричинилася до його демографічного, культурного та господарського занепаду.