Про варіаційний вивід однієї змішаної системи рівнянь теорії пружності - Шульга, М.О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Змiшана система шести рiвнянь теорiї пружностi подана у формi операторної гамiльтонової (канонiчної) системи за однiєю з просторових координат. Показано, що ця система є рiвняннями Ейлера для варiацiйного принципу Хеллiнгера–Рейсснера з модифiкованою вiдповiдним чином пiдiнтегральною функцiєю.