Просвітницька діяльність поляків у Київській губернії на початку ХХ ст. - Іваненко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2016)
Статтю присвячено культурно-освітньому життю поляків у Київській губернії на початку ХХ ст.: діяльності польських шкіл, преси, театру, громадських організацій у контексті збереження національних традицій. Основою джерельної бази дослідження є вперше запроваджені до наукового обігу документи фонду «Канцелярія Київського цивільного губернатора» (ф. 2) Державного архіву Київської області. Особливу увагу приділено вивченню київської періодичної преси, зокрема газет «Dziennik Kijowski», «Głos Kijowski», «Goniec Kijowski», «Киевская мысль». Студіювання внеску поляків у культурно-освітній розвиток Київської губернії сприяє науково-теоретичному осмисленню специфіки польського національно-визвольного руху в Російській імперії, значення «польського питання» в російській державній політиці, процесів взаємодії національних спільнот, міжкультурної комунікації, зрештою — з’ясуванню впливу поляків на національно-політичні процеси, модернізацію суспільних інститутів, становлення громадянського суспільства. Аналіз етнонаціонального чинника політичного процесу й міждержавних відносин набуває особливої актуальності в контексті всебічного дослідження громадськополітичного розвитку Російської імперії на початку ХХ ст. та міжнародних протиріч напередодні Першої світової війни.