Коллективные процессы атомного упорядочения при низкотемпературном осаждении пленок - Марченко, И.Г.; Неклюдов, И.М.; Марченко, И.И. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методом молекулярної динамiки дослiджено процеси атомного упорядкування при низькотемпературному осадженнi металiв з ГЦК структурою на щiльноупаковану площину (111). Показано, що змiна структури поверхневого шару структури має недифузiйний характер i зумовлена колективним рухом атомiв в кластерах. Методом комп’ютерного моделювання виявлено нове явище явище дислокацiйно iндукованої коалесценцiї, що полягає у зростаннi середнього розмiру ГЦК кластерiв за рахунок зменшення кiлькостi гексагональних щiльноупакованих (ГЩУ) кластерiв внаслiдок руху поверхневих дислокацiй Шоклi. Очевидно, виявлене явище є загальним як для ГЦК, так i для ГЩУ металiв при низькотемпературному осадженнi та допускає експериментальну перевiрку.