Міжнародне співробітництво Одещини (1950-ті – 2015 рр.): загальна характеристика джерел - Левчук, В. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
У статті аналізується джерельна база процесу становлення, розвитку та сучасного стану побратимських і партнерських зв’язків Одеси, а також міжнародного співробітництва Одещини. Визначаються та характеризуються основні групи опублікованих та неопублікованих джерел, що дозволяють відтворити історію руху поріднених міст, партнерських стосунків громадськості міст-побратимів, розкривають механізм прийняття рішень на державному та місцевому рівнях, дають можливість визначити форми співпраці та культурної дипломатії міст-побратимів як учасників міжнародного співробітництва Одещини в другій половині XX — на початку XXI ст.