Історія глобалізації: методологічні підходи та історіографія проблеми - Мартинов, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
У статті розглядаються історіографічні та методологічні проблеми досліджень історії глобалізації. Більша частина наукової продукції, присвяченої зазначеній тематиці, з’являється наприкінці 1980-х років. Відтоді сформувались основні історіографічні школи, які займаються згаданим напрямком знань. Глобальні історичні дослідження, як аналітична модель, зосереджені на економічній історії, соціальній історії, політичній історії, культурній історії, партійній історії, правовій історії, історії профспілок, історії технічного розвитку, історії громадських союзів, історії географічних відкриттів, локальній і регіональній історії, ранній історії, історії античності, історії середньовіччя, історії нового часу, історії сучасності.