Глибинні флюїди — вагомий чинник постседиментогенного мінералогенезу вуглепородних масивів Донецького та Львівсько-Волинського басейнів України (за матеріалами глибокого буріння) - Наумко, І.М.; Сворень, Й.М.; Зінчук, І.М.; Бучинська, І.В.; Редько, Л.Р.; Сахно, Б.Е.; Шевчук, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
За парагенезами мiнералiв i типоморфними ознаками мiнералiв, флюїдними включеннями у мiнералах i закритими порами у породах розрiзiв параметричних свердловин глибокого бурiння в Донецькому i Львiвсько-Волинському басейнах було вивчено мiнеральний склад вугленосних товщ та стадiйнiсть постседиментогенних змiн порiд, вiдображену в термобарогеохiмiчнiй зональностi. Особливостi флюїдного режиму постседиментогенного мiнералогенезу на стадiях початкового, глибинного катагенезу та початкового метагенезу визначалися внаслiдок впливу на цi процеси метановодних(вуглеводне-водних) флюїдiв, сформованих пiд дiєю насамперед глибинних чинникiв. Це виокремлює глибиннi флюїди як вагому складову флюїдних постседиментогенних мiнералоутворювальних палеосистем, що функцiонували у вуглепородних масивах.