Генеральне консульство Грузинської Демократичної Республіки в Одесі у 1918-1921 рр.: напрями діяльності, постаті, значення - Музичко, О. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
Метою цієї статті є висвітлення діяльності в Одесі консульства Грузії упродовж 1918–1921 рр. на підставі методології позитивізму. Ця тема вперше ретельно висвітлена нами в історіографії. У результаті дослідження зроблено такі висновки: 1) заснування Грузинського консульства в Одесі зумовлено тривалим процесом існування грузинської громади у цьому місті; 2) в існуванні консульства спостерігаються етапи: вересень 1918 — березень 1919 рр. — налагодження роботи консульства, перевага діяльності, спрямованої на транспортне посередництво колишнім солдатам і біженцям та економічне співробітництво; березень–серпень 1919 р. — діяльність в екстремальних умовах комуністичного терору, допомога ув’язненим; вересень 1919 р. — січень 1920 р. — перерва в існуванні консульства, що було закрито прихильниками відновлення Російської імперії; січень 1920 — лютий 1921 р. — робота в Одесі «Особливої економічної місії Грузинської демократичної республіки на Півдні Росії та в Румунії», що фактично було формою діяльності відновленого консульства.