Угорська революція 1956 року в українській історіографії та мемуаристиці - Віднянський, С. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2017)
У статті розглядається науковий доробок українських істориків щодо дослідження Угорської революції 1956 року, а також відображення цих історичних і водночас трагічних подій у мемуарній літературі. Відзначається вплив на українську історичну науку нового етапу в розвитку угорської та російської історіографії жовтневої революції 1956 р., що розпочався наприкінці 80-х — початку 90-х років ХХ ст., а також публікації радянських документальних джерел. Серед досліджень вітчизняних істориків автор виокремлює монографічні праці І. Короля, В. Лущая і Р. Пилявця, публікації про відлуння подій 1956 р. в Угорщині на Закарпатті, а також мемуари українського громадсько-політичного й культурного діяча, дисидента й правозахисника Л. Танюка.