Особливості формування інфраструктури відкритої науки в Україні - Свістунов, С.Я.; Перконос, П.І.; Суботін, С.В.; Твердохліб, Є.М.; Резніченко, В.А. (Проблеми програмування, 2022)
Зростаюча складність наукових задач та їхня ресурсна ємність потребує поєднання інформаційних, обчислювальних, телекомунікаційних та інших ресурсів спільнот, необхідних для ведення наукових досліджень та співпраці науковців як на державному, так і на міжнародному рівні. Практика розбудови Європейської хмари відкритої науки (EOSC) показала ефективність створення спільних інфраструктур наукових спільнот для надання інформаційних та обчислювальних ресурсів науковцям для здійснення досліджень на засадах хмарних технологій та принципах відкритої науки. Використовуючи результати Європейських ініціатив щодо створення умов для інтеграції технічних та інформаційних ресурсів наукових спільнот та забезпечення співпраці в проведенні досліджень досить актуальним стає побудова інтегрованої інфраструктури науки інтероперабельної з Європейською інфраструктурою, із застосуванням стандартів та базових програмних засобів інформаційної взаємодії для впровадження запропонованих рішень. Поєднання інформаційних та обчислювальних структур розпочинається з найнижчих ланок – інституційних, відомчих та національних, які згодом інтегруються в спільні глобальні інфраструктури.У статті розглянуті підходи до вирішення зазначених викликів часу, а саме – створення на базі використання хмарних технологій умов і структур для ефективнішої співпраці наукових колективів, що працюють над схожими науковими проблемами.На підставі детального аналізу досвіду побудови та розвитку European Open Science Cloud та нормативних документів побудови хмари відкритої науки в Україні сформульовані основні завдання на національному та інституційному рівнях, реалізація яких, на думку авторів, є важливою для побудови основи відкритої науки в Україні. Наведено основні результати створення в Національній Академії наук України спільного інформаційного середовища для наукових досліджень як прототипу Національної хмари відкритої науки, інтегрованої до Європейської хмари відкритої науки.