Інтеграційна ідея на Слов’янскому конгресі в Празі 1848 року - Бевзюк, Є. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2018)
У статті аналізується ідея австрославізму. Концептуального проекту, що був спрямований на інтеграцію народів Центрально-Східної Європи. У результаті дослідження доведено, що в 30-х–40-х рр. XIX ст. соціально строкаті та амбівалентні етнічні еліти енергійно й темпераментно спрямовували свій інтелект у площину теоретичних пошуків рамок своєї ідентичності. Отже, будь-який публічний захід ставав таким собі інтелектуальним майданчиком для апробації різних ідей. Тому певною реакцією на «пришестя» до Європи націоналізму була організація Слов’янського конгресу. Конгрес варто розглядати не як масштабне європейське явище, а як одну зі складових у загальному ланцюгу зростаючого європейського націоналізму. На слов’янському зібранні чехи виступили з ідеєю федералістського австрославізму. Досить часто сама ця ідея оцінювалася переважно як містечковий, регіональний слов’яно-австрійський проект. Таку оцінку варто вважати дещо неповною. Матеріали конгресу підтверджують, що ідею австрославізму варто вважати далекоглядним підходом до визначення майбутньої долі об’єднаної Європи. Лише сьогодні європейська спільнота може зрозуміти, що у федералізмі був закладений новий ідейний зміст емансипації монархії — здійснення наднаціональної побудови держави, яка в перспективі могла би стати моделлю загальноєвропейського значення.