Изменения синтеза оксида азота в сердечно-сосудистой системе у крыс с хроническим дефицитом церебрального дофамина - Таланов, С.А.; Коцюруба, А.В.; Коркач, Ю.П.; Сагач, В.Ф. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що у щурiв з хронiчним (3–4 мiс.) дефiцитом церебрального дофамiну в тканинах серцево-судинної системи (еритроцитах, плазмi кровi, гомогенатi серця i мiтохондрiях мiокарда) вiдбуваються змiни в синтезi i метаболiзмi NO: пригнiчення активностi конститутивної NO-синтази i посилення роботи її iндуцибельної iзоформи, активацiя конкурентного аргiназного шляху метаболiзму L-аргiнiну, збiльшення пулiв нiтрату на фонi зменшення вмiсту нiтриту. При цьому рiвень цих порушень залежить вiд ступеня дегенерацiї нiгрострiатної дофамiнергiчної системи. Зроблено висновок, що змiни в синтезi i метаболiзмi NO знаходяться в основi показаного нами ранiше розвитку серцево-судинних розладiв у цих тварин. Подiбнi механiзми можуть бути причиною вегетативних розладiв i у пацiєнтiв з хворобою Паркiнсона.