Регіон пострадянської Східної Європи в зовнішній політиці Великої Британії у контексті європейської інтеграції (1990-ті – 2010-ті рр.) - Грубінко, А. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2019)
У статті представлено результати дослідження проблеми формування та реалізації східноєвропейської політики Великої Британії у 1990-х — 2010-х роках. Показано особливості політики Європейського Союзу щодо пострадянських країн Східної Європи (Росії, України, Білорусі, Молдови), роль Великої Британії у цьому процесі. Автор стверджує, що зовнішня політика Великої Британії щодо держав Східної Європи, зокрема, пострадянського простору, розвивалася в контексті загальної політики Заходу й відчувала сильний вплив російського чинника. Стратегічним завданням зовнішньої політики ЄС у нових геополітичних умовах стало забезпечення стабільності й безпеки на Сході Європи, просторах колишнього СРСР, насамперед у країнах найближчої периферії — Росії, Україні, Білорусі й Молдові. Незважаючи на вагому стратегічну роль регіону Східної Європи, його міжнародне значення ЄС і Велика Британія завжди недооцінювали. Остаточне послаблення впливу Великої Британії на східноєвропейську політику ЄС, що наступить унаслідок її виходу з об’єднання («Brexit»), матиме негативні наслідки для євроінтеграційних прагнень країн субрегіону.