Адаптація методів оцінки екологічного стану водойм мегаполісів України за фітопланктоном і фітомікроперифітоном відповідно до Водної Рамкової Директиви 2000/60/ЄС - Щербак, В.І.; Семенюк, Н.Є.; Майстрова, Н.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Здiйснено адаптацiю iснуючих в Українi методiв оцiнки екологiчного стану водойм мегаполiсiв за фiтопланктоном i фiтомiкроперифiтоном до основних положень Водної Рамкової Директиви 2000/60/ЄС. Визначено найбiльш iнформативнi параметри водоростевих угруповань. Запропоновано числовi характеристики параметрiв фiтопланктону для кожного класу екологiчного стану водойм мегаполiсiв.