Вміст пігментів та фотосинтетична активність Chlorella vulgaris Beijerinck (Chlorophyta) за дії натрію селеніту, цинку сульфату і хрому хлориду - Боднар, О.І.; Герц, А.І.; Герц, Н.В.; Грубінко, В.В. (Альгология, 2019)
Досліджено вміст фотосинтетичних пігментів, їх співвідношення та первинні процеси фотосинтезу у Chlorella vulgaris за спільної та окремої дії солей мікроелементів Селену (натрій селеніт), цинку (цинк сульфат) і хрому (хром хлорид). Виявлено тенденцію до збільшення загального вмісту хлорофілів a та b і каротиноїдів за всіх варіантів впливу з найбільш помітним ефектом за спільної дії селену та цинку. Водночас, показник співвідношення хлорофілів a/b зменшувався в результаті підвищення вмісту хлорофілу b. У разі зміни параметрів індукції флуоресценції хлорофілів зростав рівень нефотохімічного гасіння хлорофілу (NPQt) у варіанті спільної дії солей селену та хрому. Разом з тим, зростання відносного вмісту хлорофілу та незначна зміна показника ймовірної частоти втрат LEF за дії досліджених солей свідчить про функціонування механізмів забезпечення стабільності роботи фотосинтетичного апарату у C. vulgaris та запобігання його інактивації.