Скостеніння скелету кінцівок в ембріогенезі птахів з різним типом розвитку - Шатковська, О.В. (Вестник зоологии, 1999)
Досліджено особливості скостеніння компонентів скелету кінцівок птахів з різним типом розвитку. Встановлено, що початок осифікації скелету кінцівок не залежить від типу розвитку та тривалості періоду ембріогенезу. Ступінь скостеніння елементів тазових кінцівок, які рано починають функціонувати, у досліджених видів виший ніж грудних. На момент вилуплення скелет грудної кінцівки в більшій мірі скостеніває у виводкових птахів, хоч дефінітивну функцію польоту крило набуває раніше у нагніздних. Це пояснюється топографічною координацією (Северцов, 1939).