Україна – Європейський Союз: новий етап взаємовідносин в умовах російсько-української війни 2014 – 2022 рр. - Віднянський, C. (Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки, 2022)
У статті на тлі розгортання російської агресії проти України та її глобальних наслідків розглядаються еволюція взаємовідносин України та Європейського Союзу впродовж 2014–2022 років та перспективи євро- пейської інтеграції України. Висвітлюються особливості становлення європейської політики України як стратегічного напряму зовнішньої політики і чинника її вирішального цивілізаційного вибору. Аналізуються основні етапи та проблеми реалізації європейського вибору України. Головна увага приділяється дослідженню основних подій і явищ у взаємовідносинах України і ЄС на принципово новому етапі, починаючи з підписання Угоди про асоціацію між ними в 2014 р. і до надання Україні офіційного статусу кандидата на вступ до Євросоюзу в 2022 р. Водночас розглядаються особливості ставлення окремих держав-членів Європейського Союзу до перспектив європейської інтеграції України, вплив російсько-української війни на позитивну зміну ставлення ЄС та її держав-членів і суспільств до України і її європейських прагнень, а також конкретні заходи та дії Європейського Союзу щодо надання морально-політичної підтримки й економічної, фінансової, гуманітарної та військової допомоги Україні у її героїчному супротиві російській агресії. Наголошується, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 р. не лише надзвичайно об’єднало Європу й покращило сприйняття ЄС у суспільствах країн-членів, де позитивний імідж Європейського Союзу досяг найвищого рівня за останнє десятиліття, але й максимізувало підтримку українцями євроінтеграції, яка стала водночас запорукою стійкості та здатності України до боротьби з російськими окупантами.