Етологічні особливості гніздування великого (Podiceps cristatus) і чорношийого (P. nigricollis) норців - Когут, І.В. (Вестник зоологии, 1999)
Явище накривання кладок вивчалося у 2 видів норців протягом 1990—1994 та 1996—1997 рр. на території 4 областей заходу України. Отримані дані свідчать про чітку тенденцію до накривання яєць, пов’язану з фактором непокоєння. Процент накритих кладок значно нижчий на початковій та кінцевій стадіях інкубації, що співпадає з даними попередніх дослідників. Причину дослідженої закономірності краще за все пояснює ето-логічна концепція, згідно з якою конфлікт між різними формами поведінки на початку і в кінці інкубації веде до послаблення потягу до насиджування і як наслідок — до зниження інтенсивності накривання кладки. Розглядається також ряд інших факторів (спосіб непокоєння, тип водоймищ, густота заростей, наявність колоній, умовний вік птахів тощо). їхній вплив на накривання кладки не достовірний.