Генотипування коней Української верхової породи з використанням панелі SSR-маркерів - Шельов, А.В.; Спиридонов, В.Г.; Парій, М.Ф.; Мельничук, С.Д. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2009)
В роботі на основі аналізу 40 голів Української верхової породи коней з використанням панелі 14 SSR-маркерів показано можливість генотипування тварин з високим ступенем достовірності. Всі використані локуси показали високий рівень поліморфізму, кількість ідентифікованих алелей коливалась від 5 до 12 з індексом поліморфізму (PIC) від 0,482 – до 0,879. На основі проведеного дослідження визначено випадковий збіг алелей (СРЕ), який становить 99,999 %. Отримані дані свідчать про те, що для генетичного аналізу коней УВП найінформативнішими є 6 маркерів: ASB23, HTG06, HTG10, VHL20, HMS07 та ASB17. Панель із 6 наведених маркерів достатня для ідентифікації тварин досліджуваної породи, у відповідності із вимогами ISBC.