Мобільні генетичні елементи рослин - Шпильчин, В.В.; Терновська, Т.К. (Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів, 2010)
Статтю присвячено огляду даних про мобільні генетичні елементи, які на сьогодні виявлено у геномах більшості рослинних видів, які вивчали з метою пошуку транспозонів. Охарактеризовано структуру та особливості поведінки транспозонів 1 та 2 класів мобільних генетичних елементів. Зазначаються властивості транспозонів, загальні для ДНК-транспозонів та ретроелементів. Розглянуто механізми ампліфікації мобільних елементів двох класів у геномі. Пояснено розбіжності між автономними та неавтономними транспозонами. Згадано деякі аспекти регуляції активності транспозонів.