Інституціоналізація та регулювання національної економіки в контексті інвестиційної та промислової політики - Затишняк, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті розглянуто основні теоретичні аспекти процесу глобальної інституалізації, її етапи, протягом яких формуються інституційні одиниці. Охарактеризовано вплив глобалізації на інвестиційну та промислову політики України. Визначено напрями активізації інвестиційної діяльності в Україні. Сформовано бачення промислової політики та напрями, за якими має розбудовуватися на сучасній основі індустріальний базис національної економіки. Наразі в Україні не проводиться цілеспрямована робота зі створення Стратегії державної промислової політики. Низка розроблених документів має локальний характер, а Стратегія розвитку промислового комплексу України на період до 2025 року так і залишилася у формі незатвердженого проєкту. В України мають бути запроваджені нові інституційні підходи до формування та реалізації Державної промислової політики із широким залученням експертного та наукового середовища. Основними напрямами, на яких держава має зосередити свої регуляторні можливості для активізації інвестиційної діяльності, є, по-перше, формування інвестиційного іміджу та правової стабільності, підвищення рівня прозорості інформаційної та конкурентної політики в інвестиційній діяльності, створення сприятливих умов для вітчизняних інвесторів шляхом реалізації програм державної фінансової підтримки. Водночас максимального ефекту від впровадження обґрунтованих заходів можна досягти лише за умови комплексного підходу, який передбачає паралельне розв'язання наявних проблем.