Перспективи залучення промисловості України у глобальні ланцюги доданої вартості та їх вплив на економічне зростання - Миценко, В.І. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
У статті досліджено вплив залучення переробної промисловості у глобальні ланцюги доданої вартості на економічне зростання України. За допомогою динамічно-структурного аналізу зовнішньої торгівлі України охарактеризовано основні товарні групи в експорті та імпорті з урахуванням включення цих галузей у глобальні ланцюги доданої вартості. В результаті регресійного аналізу виявлено міцний безпосередній зв’язок між фактичними обсягами ВВП України та зміною обсягів експорту машин та обладнання і обсягів імпорту транспортних засобів. Зроблено висновок про те, що наявний стан залучення вітчизняних машинобудівних підприємств до глобальних ланцюгів створення вартості позитивно впливає на економічне зростання України попри високу імпортну складову в експорті продукції машинобудування та відносно невисоку частку цієї продукції в експорті. Статистично значущої залежності індексу ВВП України від зміни обсягів експорту та імпорту за основними товарними групами не виявлено. Відсутність статистично значимого зв’язку між фактичними обсягами ВВП України та зміною обсягів експорту чорних металів, незважаючи на їхню високу частку в експорті, підтверджує низьку ефективність включення українських металургійних підприємств у глобальні ланцюги створення доданої вартості. Результати дослідження підтвердили доцільність розвитку експортоорієнтованого виробництва машин та обладнання на основі модернізації вітчизняної металургійної бази в період повоєнного відновлення економіки України.