Дослідження сучасного стану рівня безробіття в Україні та можливих шляхів його зниження - Гітіс, Т.П.; Отоса, І.В. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Стаття присвячена дослідженню актуальних проблем та тенденцій безробіття в Україні. Проаналізовано статистичні данні Державної служби статистики України щодо динаміки робочої сили та рівня безробіття за останні роки. З використанням графічного аналізу показано, що динаміка рівня безробіття має тенденцію до зростання, а кількість зареєстрованих безробітних скорочується, що, скоріше за все, говорить про неофіційне працевлаштування безробітних та підвищення рівня тіньової економіки в Україні. Визначено сучасний стан та основні чинники, через які виникає безробіття, такі як: структурне зрушення в економіці; низький рівень професійного навчання; погіршення демографічної ситуації; низький темп розвитку національної економіки. Встановлено позитивні та негативні наслідки проблеми безробіття в Україні, котрі становлять загрозу соціально-економічної дестабілізації країни. Наведено та проаналізовано структуру безробітного населення України за причинами незайнятості. Встановлено, що основною причиною безробіття є незбалансованість попиту й пропозиції робочої сили, саме тому в державі має втілюватись активна політика протидії, заходи якої перш за все спрямовані на збільшення попиту на робочу силу з боку державного та приватного секторів економіки, підвищення конкурентоспроможності робочої сили та забезпечення відповідності робочої сили робочим місцям, вдосконалення процесу працевлаштування. На основі проведеного аналізу запропоновано основні напрями вдосконалення регулювання безробіття в Україні.