Податок на виведений капітал як спеціальний режим стимулювання реінвестицій в індустріальних парках повоєнної України - Ляшенко, В.І.; Бородіна, О.А.; Ліщук, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2022)
Дослідження статті присвячено розгляду спеціальних режимів податкового стимулювання роботи мережі індустріальних парків у повоєнному економічному розвитку України. Проведено дослідження досвіду впровадження податку на виведений капітал як експериментального, але ефективного у країнах-сусідах (Прибалтійські країни, Польща, Македонія, Грузія тощо). Особливої уваги набуло вивчення особливостей використання та модернізації податку на виведений капітал у Польщі. Проведено аналіз переваг та недоліків його реалізації у польській економічній інфраструктурі, наведено порівняльний аналіз традиційного та нового оподаткування, продемонстровано наявність кількісних та якісних переваг нового режиму оподаткування у певних умовах господарювання. Проілюстровано залежність обсягу прямих іноземних інвестицій щодо промислових індустріальних парків у зв’язку з оптимізацією фіскального режиму в країнах ЄС та Азії. З огляду на результати дослідження надано дієві рекомендації щодо впровадження податку на виведений капітал в умовах відбудови повоєнної економіки України.