Біопрепарати в біоорганічному землеробстві - Патика, В.П.; Патика, М.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Узагальнено результати досліджень українських та російських вчених-мікробіологів, що стосуються створення мікробних препаратів та їх застосування у сучасному біоорганічному землеробстві. Розглядаються основні фактори та схема біотехнологічного виробництва зазначених біопрепаратів. Показано, що однією з найважливіших складових препарату є форма його виготовлення. Актуальними є пошук універсальних наповнювачів та розробка біопрепаратів різних модифікацій, здатних забезпечити максимальну пристосованість їхніх біоагентів до конкретних умов регіонів. Українськими вченими вперше розроблені гельна, лігнінова та вермикулітна форми біопрепаратів на основі нових штамів азотфіксувальних бактерій.