Конфігураційні внески в енергію гідратації іонів лужних металів у водних розчинах - Жиганюк, І.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вивчаються конфiгурацiйнi внески в енергiї взаємодiї мiж iонами i молекулами води в електролiтах у льодоподiбному наближеннi. Розрахованi значення конфiгурацiйних внескiв в енергiї гiдратацiї Z^q iонiв лужних металiв у водних розчинах. Встановлена природа позитивної та негативної гiдратацiї однозарядних iонiв у водних розчинах.