Соловецька тема в науковій спадщині Наталії Кузякіної - Саенко, В. (Слово і Час, 2012)
Стаття складається з двох мікророзділів: у першому на прикладі аналізу книжки професора Н. Кузякіної “Театр на Соловках. 1923-1937", уперше видрукуваної в Англії в серії “Русский театральный архив” 1994 р., вивчається генеза й особливості генеральної теми її наукової спадщини - репресована література й доля соловецького театру; у другому мікророзділі наведено фрагмент мемуарів дослідниці, яка у 13-літньому віці пережила трагедію уярмлення в радянській тюрмі за 58-ою статтею, що переплавилася в її духовне прозріння й розуміння психології поневолених митців.