Раціональні параметри буропідривних робіт для проведення підняттєвих - Кононенко, М.М.; Хоменко, О.Є.; Косенко, А.В. (Фізико-технічні проблеми гірничого виробництва, 2022)
Мета. Розробка методики розрахунку параметрів буропідривних робіт (БПР) для проведення підняттєвих методами шпурових і свердловинних зарядів з урахуванням діаметру заряду, детонаційних характеристик вибухових речовин (ВР), фізико-механічних властивостей порід, їх тріщинуватості й ущільнення під дією гірського тиску. Методика. У роботі використано комплексний методичний підхід, що включає розробку методики визначення параметрів БПР з урахуванням діаметру заряду ВР, міцності порід на стискання, коефіцієнтів структурного ослаблення та ущільнення під дією гірського тиску. Результати. Розроблено нову методику розрахунку раціональних параметрів БПР при проведенні підняттєвих, в яких відстань між шпурами або свердловинами у врубі визначається за радіусом зони зминання, а для контурних – за радіусом зони інтенсивного подрібнення. Наукова новизна. Параметри розташування шпурів або свердловин у вибої підняттєвого реалізовано за степеневою залежністю зміни лінії найменшого опору (ЛНО) залежно від діаметру заряду, детонаційних характеристик ВР, фізико-механічних властивостей гірських порід, їх тріщинуватості й ущільнення під дією гірського тиску. Практична цінність. Використання нової методики розрахунку раціональних параметрів БПР для проведення підняттєвих дозволить раціоналізувати розташування шпурів або свердловин у вибої підняттєвих, що призведе до ресурсозбереження при їх проведенні.