Физико-механические свойства угля и вмещающих пород пласта l₁ шахты им. А.Г. Стаханова в свете проявления геодинамических явлений - Рязанцев, Н.А.; Рязанцева, Н.А.; Лобков, Н.И. (Физико-технические проблемы горного производства, 2005)
Приведено результати досліджень поведінки вугілля та вміщуючих порід пласта l₁ в об'ємному полі стискуючих напружень. Показано, що в максимумі опарного тиску за деформацією пласта 10...20%, відбувається критичний структурно-фазовий перехід зі збільшенням об’єму. Це явище супроводжується ударною хвилею та спонтаннім руйнуванням вугілля.