Математическая модель динамического состояния высоконагруженных шахтных копров - Карпунова, Е.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2005)
Розглянути питання подовжніх коливань в елементах конструкцій металевих шахтних копрів під дією зовнішніх гармонічних навантажень. Приведена математична модель дозволяє застосувати метод кінцевих різниць для оцінювання парціальної кінетичної енергії дискретних мас при гармонічному збудженні. Показана можливість проявлення резонансних явищ, що може привести до значного росту динамічних зусиль в елементах копрів.