Влияние нанопористой ионообменной составляющей на зарядселективные свойства неорганических композиционных мембран - Беляков, В.Н.; Дзязько, Ю.С.; Вольфкович, Ю.М.; Сосенкин, В.Е.; Никольская, Н.Ф. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методами еталонної контактної порометрiї та потенцiометрiї дослiджено керамiчнi мембрани, якi модифiковано наночастинками гiдратованого дiоксиду цирконiю. Знайдено, що пориста структура композицiйних мембран мiстить не тiльки макропори, а й мезо- та мiкропори. Розрахунками за геометричною та електрохiмiчною моделями доведено, що формування зарядселективних властивостей таких мембран обумовлено наявнiстю нанометрових провiдних каналiв, якi виникають внаслiдок закупорення або гофрування макропор.