Влияние фракции до 5 кДа из мозга холодоадаптированных рыб на жизнеспособность карася серебряного в условиях холодового стресса - Гулевский, А.К.; Грищенко, В.И.; Релина, Л.И.; Грищенкова, Е.А.; Погожих, Е.Г.; Сысоева, И.В.; Сысоев, А.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено вплив фракцiї до 5 кДа з мозку холодоадаптованого карася срiбного Carassius auratus на життєздатнiсть та енергетичнi параметри у риб при холодовому стресi влiтку. Показано, що експозицiя при 5–6 ºС влiтку призводить до загибелi риб на 3-тю 5-ту добу i до iстотного зниження активностi ЛДГ, а також до пiдвищення вмiсту лактату та пiрувату. Встановлено, що фракцiя до 5 кДа забезпечує виживанiсть риб пiд час холодової аклiмацiї влiтку протягом 9 дiб, сприяє зниженню рiвня АТФ, а також нормалiзацiї активностi ЛДГ i кiлькостi лактату та пiрувату.