Образ Григорія Сковороди в поетичних інтерпретаціях Павла Тичини і Василя Стуса - Гаврилюк, Н. (Слово і Час, 2022)
У статті проаналізовано образ Григорія Сковороди в поезії П. Тичини й В. Стуса. Зіставлення творів дає змогу не тільки побачити спільне і відмінне в зображенні цієї постаті (порівняльний аспект), а й зауважити причини тієї чи тієї інтерпретації (історичний аспект). У П. Тичини Г. Сковорода постає революціонером, що стоїть на засадах класової ідеології. У В. Стуса — філософом, що вболіває за долю всього українського народу.