Цитотоксична дія азидотимідину (зидовудину) на тимоцити щура. Захисний ефект α-токоферолу - Петрова, Г.В.; Великий, М.М.; Комісаренко, С.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Азидотимiдин (зидовудин), перший нуклеозидний iнгiбiтор зворотної транскриптази, який широко використовується в лiкуваннi хворих на СНIД та ВIЛ-iнфiкованих, дозозалежно iндукує загибель культури тимоцитiв за апоптичним шляхом. α-Токоферол зменшує цитотоксичнiсть азидотимiдину й пiдвищує життєздатнiсть тимоцитiв. Механiзм захисної дiї α-токоферолу може грунтуватись на запобiганнi дисфункцiї мiтохондрiй — основних субклiтинних структур, що забезпечують iнiцiацiю й подальший розвиток апоптозу.