Компьютерное моделирование и исследование электромагнитных и тепловых процессов при магнитно-жидкостной гипертермии опухолевых клеток - Кириленко, А.В.; Чехун, В.Ф.; Кондратенко, И.П.; Подольцев, А.Д.; Кучерявая, И.Н.; Бондар, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Методом комп’ютерного моделювання на прикладi фiзичної моделi мишi дослiджено електромагнiтнi та тепловi процеси при магнiтно-рiдиннiй гiпертермiї пухлинних утворень. Враховано розподiл магнiтного поля, створюваного iндуктором, просторовий розподiл магнiтних нанорозмiрних часток у зонi пухлини, електромагнiтнi втрати в магнiтнiй рiдинi з наночастками, джерела тепла, пов’язанi з метаболiзмом i кровопостачанням пухлинних тканин. За результатами розрахункiв виявлено зв’язок мiж температурою на поверхнi мишi та в зонi пухлини. Отримано розподiл магнiтних часток, що приводить до бiльш рiвномiрного нагрiву зони пухлини.