Дія 3-децилоксикарбонілметил-4-метил-5-(β-гідроксіетил)тіазолій хлориду на струм К+ іонними каналами, утвореними ністатином у бішаровій ліпідній мембрані - Шатурський, О.Я.; Романенко, О.В.; Гіммельрейх, Н.Г. (Український біохімічний журнал, 2010)
Аплікація 0,1 мM 3-децилоксикарбонілметил-4-метил-5-(β-гідроксіетил)тіазолій хлориду – cтруктурного аналога вітаміну B1 (тіаміну) – у цис-відділення комірки з вміщуючою холестерол бішаровою фосфоліпідною мембраною у розчині 100 мM KCl спричинює зворотне зменшення струму через утворені ністатином канали, які реконструйовано з того самого боку мембрани, на 67 ± 3%. Провідність таких каналів, вбудованих у ліпідний бішар мембрани з цис-сторони, не змінюється, коли 0,1 мM тіазолієвий аналог вітаміну B1 введено у транс-відділення комірки з модифікованою мембраною. Кінетика інгібування цим аналогом за різних концентрацій індукованого ністатином трансмембранного струму не виявляє кооперативності, що свідчить про зв’язування блокатора лише з одним негативно зарядженим центром каналу, а відносно висока pK його дисоціації (5,17) дає можливість зробити висновок, що цей центр здатний забезпечувати специфічну взаємодію з таким хлоридом.