Чебишовське наближення функцій багатьох змінних - Малачівський, П.С.; Пізюр, Я.В.; Малачівський, Р.П.; Уханська, О.М. (Кибернетика и системный анализ, 2020)
Запропоновано метод побудови чебишовського наближення функцій багатьох змінних узагальненим поліномом як граничного наближення у нормі простору Lᵖ для p → ∞. Він ґрунтується на послідовній побудові середньостепеневих наближень з використанням методу найменших квадратів зі змінною ваговою функцією. Збіжність методу забезпечує оригінальний спосіб послідовного уточнення значень вагової функції, який враховує результати наближення на всіх попередніх ітераціях. Описано способи обчислення чебишовського наближення з абсолютною та відносною похибкою. Подані результати розв’язування тестових прикладів підтверджують ефективність використання методу для отримання чебишовського наближення таблично заданих неперервних функцій однієї, двох і трьох змінних.