Окситоцин та його роль у контролі внутрішньоклітинного рівня іонів кальцію в міометрії - Шликов С.Г. (Український біохімічний журнал, 2010)
В огляді висвітлено сучасні дані щодо молекулярних та мембранних механізмів дії утеротонічного пептидного гормону окситоцину на гомеостаз Са^2+ у міоцитах матки та активність систем пасивного та активного транспортування цього катіону, локалізованих в субклітинних структурах міометрія. Встановлені біохімічні механізми активації окситоцином та тапсигаргіном транспортування Сa^2+ до цитоплазми клітин міометрія. Такий процес надходження іонів кальцію з позаклітинного простору одержав назву capacitative cation entry (CCE), або такий, який активується спустошенням внутрішньоклітинних кальцієвих пулів. Показано, що клітини міометрія невагітних жінок та клітинна лінія PHM1-41 з міометрія вагітних жінок експресують mRNA hTrpС1, 3, 4, 6, 7. Синтетичний аналог діацилгліцеролу OAG спричинює виникнення осциляцій концентрації Са^2+ у клітинах міометрія. Інгібітори протеїнкінази С не впливають на здатність OAG спричинювати осциляції концентрації Са^2+. Зроблено висновок, що дія синтетичного аналога діацилгліцеролу OAG у клітинах міометрія не опосередковується активацією протеїнкінази С. Результати експериментів, що були виконані на фракції везикул плазматичних мембран міометрія, показали, що окситоцин не впливає на базальну кальцієву проникність цієї мембрани. Встановлено, що пептидний гормон частково інгібує накопичення Са^2+ у фракції плазматичних мембран міометрія. Окситоцин також частково гальмує активність кальцієвої помпи саркоплазматичного ретикулума матки. Запропонована концептуальна схема регуляції окситоцином обміну Са^2+ в міометрії.