Удосконалення методу аналізу ієрархій на основі уточнення процедур формування матриць парних порівнянь - Потьомкін, М.М.; Ніколаєнко, М.В.; Гразіон, Д.І. (Кибернетика и системный анализ, 2020)
Наведено загальний опис методу аналізу ієрархій та підходів до його вдосконалення. Показано, що передумовою успішного використання методу аналізу ієрархій є наявність матриць парних порівнянь, отриманих за результатами експертного опитування, які є узгодженими та адекватно відображають погляди експерта. Встановлено, що сучасні підходи не надають змоги повною мірою забезпечити цю вимогу. Як удосконалення методу запропоновано двокрокову процедуру експертного опитування з використанням формалізованих карток, що підлягають заповненню експертами, та математичні залежності, які забезпечують приведення неузгоджених матриць парних порівнянь до узгодженості. Можливість практичного використання запропонованого підходу для отримання узгоджених матриць парних порівнянь проілюстровано конкретним прикладом розрахунків. Загалом запропоновані вдосконалення забезпечують підвищення ступеня обгрунтованості рішень, які приймаються на основі результатів, отриманих з використанням методу аналізу ієрархій.