Аналіз кластерних структур за різними мірами подібності - Кондрук, Н.Е.; Маляр, М.М. (Кібернетика та системний аналіз, 2021)
Наведено аналіз кластерних утворень, що використовують в практичних задачах. У різних дослідженнях сегментацію даних зазвичай виконують лише одною формою кластерів. Запропоновано здійснювати кластеризацію за різними мірами подібності одних і тих самих досліджуваних даних та виявляти різні види взаємозв'язків між ними. Це дає змогу проводити більш повний, різнобічний та системний аналіз утворених сегментів у прикладних задачах. Верифікацію цього підходу реалізовано на практичній задач і аналізу демографічних процесів у низці європейських країн.