Представлення, аналіз та видобування знань з неструктурованих природномовних текстів - Гогерчак, Г.І.; Дарчук, Н.П.; Кривий, С.Л. (Кібернетика та системний аналіз, 2021)
Наведено огляд засобів дескриптивних логік для представлення знань з природномовних текстів, класифікацію дескриптивних логік за конструкторами концептів та ролей, а також основні концепції темпоральних дескриптивних логік. Розглянуто підхід до побудови систем аналізу природномовних текстів на основі задач визначення частин мови, пошуку граматичних залежностей та кореферентностей. Наведено приклади використання природномовних баз знань для розв’язання прикладних задач, зокрема для перевірки цілісності тексту, пошуку суперечностей.