Вплив активних штамів бульбочкових бактерій на продуктивність бобових рослин - Надкернична, О.В.; Ковалевська, Т.М.; Крутило, Д.В.; Горбань, В.П.; Воробей, В.С. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Наведені результати вивчення ефективності нових активних штамів бульбочкових бактерій люпину, гороху, сої в польових та виробничих дослідах. Показано, що штами Bradyrhizobium sp. (Lupinus) 5500 /4, Rhizobium leguminosarum bv.viceae Т2, Bradyrhizobium japonicum КН10 забезпечують стабільний приріст урожаю бобових культур порівняно з відповідними штамами-еталонами і можуть бути використані у виробництві бактеріальних препаратів.